Adem YAZICI/ANKARA, ()- TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, SGK'nın diyabetik hastaların ilacını yarı fiyattan ödediğini belirterek, "Kurum, sorunu çözmek için hastaların ayaklarının kesilmesini mi bekliyor? Hiçbir hastanın oranı ekonomik gerekçelerle feda edilemez" diyerek tepki gösterdi.
Nurten Saydan, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon 200 bin şeker hastası bulunduğunu, bunların yaklaşık 1 milyon 200 binin diyabetik ayak yarasına sahip olma risk kotasında olduğunun bilindiğini hatırlattı. Saydan, SGK'nın, diyabet hastalarının ilacının fiyatını mevzuatlara aykırı olarak yarı fiyattan ödediği için firma tarafından ilaç getirilmediğini ve hastaların bu hayati ilaca ulaşamadığını öne sürdü. Saydan, "Bu sebeple diyabetik ayak ülseri bulunan hastaların ayakları kesilme tehlikesi ile karşı karşıya" dedi.
SGK'nın diyabetik hastaların ilacını yarı fiyattan ödediğini belirten Saydan, "Kurum, sorunu çözmek için hastaların ayaklarının kesilmesini mi bekliyor" diyerek tepki gösterdi. Saydan konuyla ilgili şunları söyledi:
"Halk arasında şeker ayak denilen 'açık diyabetik ayak ülserleri' bulunan hastaların tedavisinde kullanılan ilacın parası SGK tarafından 'kurum menfaati' sebebine dayandırılarak yarı fiyattan ödenmektedir. İlacı kullanma mecburiyetinde olan hastalar ve bu ilacı hastalarına veren eczacıların ilaç bedelleri 'kurum menfaati' bahanesi ile tam olarak ödenmemesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu ilaç bir ağrı kesici veya vitamin değildir, ayaklarını kaybetmek durumunda olan ve hastanede yatan hastalarımıza kalp, damar cerrahları tarafından hastane ortamında uygulanan bir ilaçtır.SGK 'kurum menfaati' gerekçesiyle ilacın bedelini ödemeyi kabul etmeyince, hem bugüne kadar bu ilacı veren meslektaşlarımız, hem de ilacı para ödeyerek alan hastalarımız paralarını geri alamamışlardır. Bundan sonra ilacının parasını tam olarak alamayacağını gören firma da ilacı ülkemize getirmekten imtina etmektedir. Bu nedenle hastalarımız ilaca artık hiç ulaşamamakta ve ayaklarının kesilmesi tehlikesini her gün daha fazla hissetmektedir."
HİÇBİR HASTANIN ORGANI EKONOMİK GEREKÇEYLE FEDA EDİLEMEZ
Saydan, bu durumdaki hiçbir hastanın, ayaklarının 'kurum menfaati' gibi bir nedenle kaybedilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtirken, şöyle konuştu:
"Harcanan paralar yerine konulabilir ama kaybedilen organlar bir daha yerine konamaz. Ve insan sağlığı hangi kurum olursa olsun tüm kurumların menfaatlerinden daha kıymetlidir. Daha önce asli görevlerini yaparak hastalarına ilaçları veren meslektaşlarımızın ve ilacı parasını ödeyerek alan tüm hastalarımızın kurumdan alacaklarının tam olarak ödenmesi, kurumun yasal zorunluluğudur. Derhal ödemeler tam olarak yapılmalı ve kimsenin mağdur edilmemesi için gerekli önlemler alınmadır."
TEİS olarak hastaların ve eczacıları mağdur eden bu durumun acil olarak düzeltilmesi için Sağlık Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanını göreve davet ettiklerini belirten Saydan, "Çünkü vatandaşlarımızın hayatını tehdit eden bu durumun 'kurum menfaati' gibi bahanelerle geciktirilmeyecek kadar önemli ve acildir" dedi.
FOTOĞRAFLI