Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Basın Yayın Kuruluşlarının Ankara Temsilcileri Bir Araya Gelerek Gündeme Dair Açıklamalarda Bulundu. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, basın yayın kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Bakan Akar, gazetecilerle buluşmasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

Savunma ve güvenlik konularının günlük siyasetin dışında tutulması gerektiğini ve polemik konusu yapılmaması gerektiğine vurgu yapan Bakan Akar, "Savunma güvenlik konusu 84 milyonun konusu. Bütün alanların, kesimlerin meselesi." ifadesini kullandı.

Güvenlik ortamının ve güç dengelerinin yeniden şekillendiğini belirten Bakan Akar, milletin hak ve menfaatini korumak için her türlü önlemi aldıklarını söyledi.

Bakan Akar, "Bir taraftan bazı doktrinler var bunları uygulayarak pratiği götürüyoruz, diğer taraftan da pratikte edindiğimiz izlenimleri vesaire doktrine dönüştürüyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin konumu nedeniyle etrafta, uzakta, yakında olan her şeyin kendilerini ilgilendirdiğini aktaran Bakan Akar, Türkiye'nin bu bölge halkıyla kültürel ve tarihî bağları olduğuna dikkati çekti.

Bakan Akar, şöyle devam etti:

"Türkiye Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde içinde bulunduğumuz dönemde bu ortamda, uluslararası ilişkilerde artık özne hâline gelmiş bulunuyor. Hem etki alanı hem ilgi alanı genişlemiş oluyor. Etki alanı 3 kıta, ilgi alanı da bütün dünya. Nerede ne olursa, şu veya bu şekilde bizi ilgilendiriyor. Bunun sonucunda da Devletimizin ve tabii devletin parçası silahlı kuvvetlerin, Savunma Bakanlığımızın da sorumlulukları, görevleri artmış bulunuyor. Bu manada görevlerimizi yerine getirebilmenin gayreti içindeyiz ve şu anda gerçekten silahlı kuvvetlerimiz Cumhuriyet tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor. Aşağı yukarı bütün unsurlarımız şu veya bu şekilde angaje olmuş durumda. Yurt içinde ve sınır ötesinde ve bunun yoğunluğunu yaşıyoruz hep beraber. Bu yoğunluğu olabildiğince kırmadan, dökmeden bizim vazifemiz neyse, hukuk çerçevesinde, şeffaf bir şekilde onu yerine getirmek için gayret gösteriyoruz."

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadelede yeni bir güvenlik konseptinden bahsedilebileceğini dile getiren Bakan Akar, "Bu da teröristlerin ülkemize gelip herhangi bir şekilde eylemde bulunmaları değil. Onların gelmesini engelleyecek şekilde, kaynağında teröristleri kaynağında etkisiz hâle getirmek, amacımız bu." değerlendirmesini yaptı.

Tek amaçlarının teröristler olduğunu tekrarlayan Bakan Akar, şöyle devam etti:

"Teröristler neredeyse hedefimiz orası. Bu konudaki amacımız da taarruzi bir anlayışla bunu yaparken, sınırlarımızın ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak. Bunun dışında hiçbir amacımız yok. Bu yaptıklarımızın hepsi meşru müdafaa kapsamında ilgili arkadaşlarımızla karşılıklı görüşerek yapılan icraatlardır. Komşularımızın özellikle Suriye ve Irak başta olmak üzere hiçbir komşumuzun, sınırında, toprağında, hakkında hiçbir egemenliğinde gözümüzün olmadığını böyle bir niyetimizin olmadığını da herkesin bilmesi lazım. Biz komşularımızın toprak bütünlüğüne son derece saygılı davranıyoruz. Çok istismar edilen bir konu da bizim gerçekten din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmamız asla söz konusu değil. Türkiye Cumhuriyeti Devletinde böyle bir şey yok. Bizim asker olarak yaptığımız bu operasyonlarda da tek hedefimiz teröristler, bunun altını tekrar tekrar çiziyorum. Bunun dışında bizim hiçbir şekilde başka bir tarafa yönelmemiz söz konusu değil, böyle bir icraat asla söz konusu değil. Türkler, Kürtler, Araplar bizim kendi nüfusumuzda 84 milyon kardeştir ve bunun da en somut örneği şehitliklerdir. Şehitlikleri inceleyin orada bütün coğrafyadan Türk, Kürt, Arap karışık bir şekilde kardeşler yan yana yatıyorlar. Bu da kardeşliğimizin en açık göstergesidir."

Bakan Akar, TSK'nın yurt dışındaki operasyonları sırasında sivil hedefler başta olmak üzere, tarihî ve kültürel yerler konusunda aşırı hassas davrandığına değindi. Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde kimyasal silah olmadığını da tekrar tekrar vurguladı.

Bakan Akar, TSK'nın başta FETÖ olmak üzere, PKK-PYD, DEAŞ bunlara karşı mücadelesini sürdürdüğünü belirtirken, en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar mücadelenin devam edeceğini bildirdi.

Mehmetçiğin yüksek bir moralle, kar-kış demeden bu faaliyetlerini sürdürdüğüne değinen Bakan Akar, "Suriye'nin kuzeyi dâhil, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar 33 bin 275 terörist bugün itibarıyla etkisiz hâle getirilmiş bulunuyor. 1 Ocak 2021’den itibaren bir yılda ise 2 bin 795 terörist etkisiz hâle getirildi." bilgisini paylaştı.

Bunları yaparken 84 büyük operasyon yapıldığını aktaran Bakan Akar, şöyle konuştu:

"Büyük operasyon demek, 3 tabur ve fazlası büyük operasyon oluyor. Ortak çaplı operasyonlar da bir tabur, iki tabur şeklinde yapılanlar onlar da 286. Bu manada toplam 370 operasyon, bu operasyonlar sırasında 1.455 mağara/sığınak imha edilmiş, kullanılamaz hâle getirilmiştir. İçindeki teröristlerle beraber. Burada dikkati çekmek istediğim konu, son zamanlarda bu terörist elebaşları özellikle uluslararası basına konuşmaya başladılar. Çok değişik şeyler söylüyorlar. Yakın zamanda sözde elebaşlardan birinin söylediği şey şu, TSK’nın etkisini itiraf ediyor; ‘TSK çok yönlü saldırıyor' diyor. 'Açıkça söylüyorlar tek bir kişi bırakmayacağız diyorlar. Saldırılar gerçekten çok ağır’. diyor. Diğer bir elebaşı da 'PKK, YPG'ye dış destek devam ediyor.' diyorlar. Bunların PKK'nın YPG'den gittiğini açık açık söylüyorlar. Bir başka elebaşı da 'Avrupa ateşkes ilan etmeyeceksiniz, savaşı sürdüreceksiniz, diyor.' diyor. Bunları da bir tarafa koymak lazım. Sonuçta kim ne derse desin ne yaparsa yapsın 40 yıldan beri milletimizin başına bela olan bu terörü bitirmekte asil milletimizi bu beladan kurtarmakta kararlıyız."

Bakan Akar, "Şu anda 395 üs bölgesinde, bazı üs bölgelerimizde eksi 30 derece, 3 metre kar var. Çığ tehlikesi dâhil, karla mücadele dâhil tüm zorlu arazi ve iklim şartlarına rağmen Mehmetçik fedakârca görev yapıyor." dedi.

Diğer önemli bir konunun ise çok konuşulan hudutlar meseli olduğuna değinen Bakan Akar, hudutların güvenliğinin bir "namus meselesi" olduğunu söyledi.

Bakan Akar, "Hudut namustur, diyoruz. Hudutlarımız şu anda en yoğun şekilde hem fiziki anlamda yapılan tesisle, tesisatla hem de ilave gönderdiğimiz birliklerle olabildiğince yani gerçekten Cumhuriyet tarihimizin en yoğun günlerini yaşıyoruz. Hudutlarımız en etkili tedbirler ile korunmaktadır." diye konuştu.

Hudutlarda alınan duvar, tel örgü, hendekler gibi güvenlik tedbirlerinden bahseden Bakan Hulusi Akar, "Çok ciddi bir mücadele var, çok yoğun teknoloji kullanılıyor, onun getirdiği bir başarı var. Bu rakamlarda da açıkça görülüyor. 1 Ocak'tan itibaren geçmiş veya geçerken toplam 99 bin 602 kişi yakalandı. 314 bin 586 kişi de engellendi. Yakalananların içinde 495'i terörist. Bunların da 248'i FETÖ-PYD, 92'si PKK, 4'ü DHKPC, 3'ü MLKP, 68'i DEAŞ ve 36'sı da HTŞ mensubu." dedi.

Bakan Akar, bu kişilerle beraber çok miktarda kaçak sigara, uyuşturucu madde ve 1 milyon uyuşturucu hap ele geçirildiğini de bildirdi.

Suriye'nin kuzeyinde 2016'da başlayan ve başarı ile icra edilen Zeytin Dalı (2018), Barış Pınarı (2019) ve Bahar Kalkanı (2020) operasyonlarıyla terör koridorunun parçalandığına işaret eden Bakan Akar, "Oradaki kazdıkları kuyulara teröristler gömüldü." vurgusunu yaptı.

Operasyonların ardından yaklaşık 1 milyon Suriyeli'nin kendi istekleriyle o bölgelere döndüklerini belirten Bakan Akar, bunların 470 bininin de İdlib bölgesine gittiklerini söyledi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, o bölgelerde gerçekleştirilen altyapı ve üst yapı çalışmalarından da bahsetti.

Zaman zaman orada Rusların yaptıkları saldırılar olduğunu belirten Bakan Hulusi Akar, "Geçenlerde bir su deposunu vurdular. Orada İdlib'teki halkın hayatını son derece zorlaştırdılar. Zaten zordu, daha da zorlaştırdı. Bunun dışında havadan çeşitli bomba attıkları oluyor. Bunlarla alakalı arkadaşlarımız kendi muhataplarıyla Türk-Rus görüşme, konuşma suretiyle bu konuda dikte veriliyor.

İkaz ediyoruz, diğer taraftan da 30 Eylül'de Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin'le yaptığı görüşmenin ardından ateşkes ihlallerinin ciddi şekilde azaldığını görüyoruz. Bizim temennimiz herkes yerinde dursun, ne zamana kadar, anayasaya yapılıncaya kadar. Seçimler yapılıncaya kadar. Hem ABD ve hem Rusların daha önce yapılan mutabakatlara uymalarını bekliyoruz. Mutabakatın sürmesine, ateşkesin sürmesine istikrarın devamına katkı için çalışıyoruz." diye konuştu.

Çeşitli bölgelerden tacizler olduğuna dikkati çeken Bakan Hulusi Akar, bunlara karşı taviz verilmediğini misliyle mukabelede bulunulduğunu söyledi. Türkiye olarak kendilerinin istikrardan yana olduklarını vurgulayan Bakan Akar, ateşkesin de kalıcı hâle dönüşmesini istediklerini bildirdi.

AZERBAYCAN BİZİM CAN KARDEŞİMİZ

Azerbaycan'daki gelişmelere değinen Millî Savunma Bakanı Akar, "Azerbaycan bizim can kardeşimiz. İki devlet, tek devlet noktasından hareketle Azerbaycan'ın haklı davalarında onlarla beraberiz." ifadesini kullandı.

Bunun ötesinde amaçlarının bütün Kafkasya'da kalıcı bir barışın olması ve istikrarın sağlanması olduğunu dile getiren Bakan Akar, "Sayın Aliyev ve Sayın Cumhurbaşkanımızın birlikte Ermenistan’a uzattıkları barış elinin bizim dileğimiz, temennimiz Ermenistan tarafından anlaşılması ve tutulması. Bu fırsattan istifade edilmesi. Sadece mesele Azerbaycan-Ermenistan değil, tüm bölgede, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Türkiye, Rusya, İran bir bütün hâlinde oranın bir istikrar adası hâline gelmesi." diye konuştu.

Azerbaycan ile ortak askerî çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Akar, ateşkesin kontrolü için Ruslarla beraber 30 Ocak'tan bu yana ortak merkez kurulduğunu hatırlattı. Bakan Akar, orada ateşkes ihlallerinin kontrol edildiğini belirtirken, "Olaya iyimser bakıyoruz. Gittikçe ateşkes ihlalleri azalıyor. İstikrar böyle daha kapsamlı hâle geliyor. Dileğimiz temennimiz bu, önümüzdeki günlerde çok daha istikrarlı bir durum ortaya çıkacak diye düşünüyoruz. Buradaki çalışmaların Türk-Rus iş birliğinin başarılı olduğunu, ateşkesin devamlılığına katkı sağladığımızı görüyoruz." dedi.

Mayın ve el yapımı patlayıcıların temizlenmesi noktasında Azerbaycan askeri ile birlikte çalıştıklarını aktaran Bakan Akar, buradaki barışın kalıcı hâle dönüşmesinin hem Hazar'da hem Karadeniz'de olumlu etkilerinin olacağını söyledi.

LİBYA’DAKİ GELİŞMELER

Libya'daki gelişmelere değinen Bakan Hulusi Akar, bölgenin uzak gibi görünmesine rağmen Türkiye'nin Libya ile 500 yıllık geçmişi, ortak tarihi olduğunu hatırlattı.

2019'un sonlarına doğru Trablus'un düşmek üzere olduğu zaman Libya’da meşru hükümet tarafından 5 ülkeye artı bir de NATO'ya mektup yazıldığını hatırlatan Bakan Akar, Serrac tarafından yazılan mektuba olumlu bir tek yanıtın Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan tarafından geldiğini belirtti.

Libya'daki askerî eğitim iş birliği ve yardımlaşma konusunda çalışmaların devam ettiğini aktaran Bakan Akar, seçim olmasa bile bu noktaya gelmenin dahi büyük bir kazanım olduğunu söyledi.

Bunun da Türkiye'nin destekleri ile olduğunun altını çizen Bakan Akar, "Bundan sonra da bizim temennimiz bir an önce çerçevenin çizilmesi ve seçimlerin yapılması. Birlik beraberlik içinde tek vatan olarak, Libya'nın mutlu yaşaması. 'Libya, Libyalılarındır' diyoruz bunun için elimizden geleni yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Türk askeri Libya'da kesinlikle yabancı güç değildir. Kimse yokken bizim orada olduğumuzun bilincinde oradaki Libyalı arkadaşlarımız." diye konuştu.

Bakan Akar, Libya'daki Türk askerinin verdiği eğitim başta olmak üzere yaptığı askerî faaliyetlerden de bahsetti.

AFGANİSTAN KONUSU

Afganistan'daki gelişmelere de değinen Bakan Hulusi Akar, Türkiye'nin başından beri Afgan halkının rahatı, huzuru ve güvenliği için yapılması gerekenler konusunda destek verdiğini aktardı.

İlk günden itibaren bugüne kadar 20 binden fazla TSK personelinin Afganistan'da görev yaptığını bildiren Bakan Akar, son 6 yılda da Uluslararası Hamit Karzai Havalimanının işletilmesinde görev aldıklarını hatırlattı.

Hızlı ve ani değişen şartlara rağmen en son dakikaya kadar kalmak suretiyle hiçbir şekilde görevlerini bırakmadıklarını belirten Bakan Akar, şartların görev yapılamayacak noktaya gelmesinin ardından da 48 saatten az bir süre içinde Mehmetçiği tahliye ettiklerini söyledi.

Türk askerinin tarihine yakışır şekilde yöre halkın gönlünü kazanarak dünya barışına hizmet etmenin gurur içinde evine döndüğünü belirten Bakan Akar, "Şu anda Afganistan'da Kabil Havaalanının ve onun dışında 4 havalimanı daha var, onların işletilmesi konusunda teknik yardım konusunda, neler yapılabilir konusunu Katar ile müştereken çalışmak suretiyle ilişkimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde bunun adı konulacak. Bir mutabakat metni imzalandıktan sonra oradaki çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu.

Havaalanlarının hayati önem taşıdığına dikkati çeken Bakan Akar, havaalanlarının açık olması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini, göstermeye devam ettiklerini söyledi.

Yunanistan'la Akdeniz ve Kıbrıs'ta sorunlar olduğunu hatırlatan Bakan Hulusi Akar, bu sorunları barışçıl yöntemlerle ve diyalogla çözmek istediklerini söyledi.

Türkiye'nin burada yayılmacı gibi gösterilmeye çalışıldığını aktaran ve bunu bir paradoks olarak niteleyen Bakan Hulusi Akar, "Yemiyorlar içmiyorlar her gün bir şey söylüyorlar. Gerçekleri göstereceğiz. Biz güçlüyüz çünkü haklıyız." dedi.

Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı bir şekilde yayılmacı anlayışının devam ettiğine değinen Bakan Akar, iki ülke arasındaki sorunları ise "Kara sularının genişliği, Hava sahası, FIR hattı, Arama Kurtarma Sahasına yönelik ihtilaflar, Gayri Askerî Statüdeki Adaların (GASA) silahsızlık statüsünün ihlali, Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıklar (EGAYDAAK) konusu, Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve KKTC’nin hak ve menfaatlerini göz ardı eden iddialar, provokatif silahlanma girişimleri ve diğer provokatif faaliyetler, Batı Trakya Türklerinin haklarını kısıtlayıcı uygulamalar." olarak sıraladı.

Bakan Akar, şunları kaydetti:

"Biz tüm bunlara rağmen, tüm bu kışkırtmalara rağmen 'görüşelim' diyoruz. Güven ve Güven Artırıcı Önlemler 4’üncü toplantı için Ankara’ya bekliyoruz, açıkça davet ettik. Bekliyoruz. Toplantılarda meselelerin tartışılıp iyi komşuluk ilişkileri içinde çözüm bulmasını istiyoruz. Hep bunu söylüyoruz. Tüm barışçıl yaklaşımımıza rağmen ihlallere devam ediyorlar. Hava sahası, kara suyu ihlalleri yapılıyor. Gemilerin ihlali var, geçtiğimiz yıl içerisinde uluslararası anlaşmalara rağmen GASA’lara EGEAYDAKLARA toplam 90 üst düzey ziyaret yapıldı. Sürekli bir tahrik, provokasyon var. Özellikle bazı siyasilerin provokasyonları, gereksiz NOTAM, NAVTEX'ler var. 1988’de mutabakat imzalanıyor. Mutabakatla 'turizm mevsiminde dinî ve millî bayramlarda tatbikat yapmayalım.' deniliyor. Bunları çiğniyorlar. Devamlı bir tahrik.

En son Yunan Savunma Bakanı ile görüşmemizde 'biz değil turizm bakanlarımız görüşsün.' dedim. Turizmi geliştirelim. Tatbikatları, gerginliği azaltalım bu konuları kendilerine söylüyoruz istenilen yanıtları, cevapları maalesef alamıyoruz. Bu kadar şeye rağmen niyetleri? Kendilerince birtakım böyle gayretlerle 'Türkiye dış tehdit.' Bunu bir tehdit gibi göstererek durum üstünlüğü sağlamaya çalışıyorlar. Yunanistan'da ekonomik durum malum ciddi sıkıntıları var. Hâl böyleyken son derece pahalı silah sistemlerini almaya hevesleniyorlar. Savunma bütçesini artırıyorlar. Biz NATO içinde Yunanistan ile müttefikiz. Yunanistan NATO içinde çeşitli ülkelerle ittifak anlaşmaları, mutabakat muhtırası yapıyorlar. NATO varken bunlar niye? Silahlanma var, bunlar kime karşı? Diyoruz ki bu silahlanma ne için? Normal savunma için çok fazla, Türkiye için çok az. Kendilerince boylarını aşan iddialar üzerinde yürümeye devam ediyorlar. İttifak içinde ittifak NATO'yu zayıflatır."

YUNANİSTAN GÖÇMENLERE ATEŞ EDİYOR, BOTLARINI ZIPKINLA DELİYOR

Yunanistan'ın göçmenlere yönelik uygulamalarını anlatan Bakan Akar, "İnanılmaz şeyler var. Denizin ortasında yapılanlar… Göçmenlere ateş ediyorlar, botu zıpkınla deliyorlar.

Hangi medeniyet, hangi insanlık anlaması çok güç. Bu yapılanlar gerçekten canilik. Uluslararası anlaşmalar, insan hakları, hukuk hiçe sayılıyor." diye konuştu.

İkisi de artık resmen aranan sanık! Tutuklama kararı için ne dediler? İkisi de artık resmen aranan sanık! Tutuklama kararı için ne dediler?

Yunanistan'ın AB üyesi olmayı bir araç olarak kullandığını dile getiren Bakan Akar, AB ülkelerinin de AB dayanışmasından dolayı mesele Yunanistan olduğu zaman hakkı, hukuku bir kenara bıraktığını belirtti.

Bakan Akar, AB'nin, insan hakları ve uluslararası hukuk konusunda çifte standartlığı bırakması gerektiğini söyledi.

Batı Trakya’da Türk kimliğinin inkâr edildiğini anımsatan Bakan Akar, bu bölgedeki mantığın Kıbrıs için de geçerli olduğunu ifade etti.

Bakan Akar, "Kıbrıs'taki çözümsüzlüğün temel sebebi, oradaki Rumların, kendilerini efendi, Türkleri yok sayması. Bunu da AB, görmezlikten geliyor." diye konuştu.

Bütün bu uygulamalara rağmen Türkiye-Yunanistan arasındaki diyalog kanallarının açık olmasını arzuladıklarını dile getiren Bakan Akar, olaylara siyasal ve barışçıl yol ve yöntemlerle çözümler bulmayı istediklerini kaydetti.

Bakan Akar, Türkiye’nin, bölgesinde barış ve istikrarın teminatı olmaya devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye olarak kimseye tehdit değiliz. Kimsenin toprağında, hakkında, hukukunda gözümüz yok. Türkiye dostları için güvenilir, güçlü ve etkin bir müttefiktir. Karamalarla bir yere varılamaz. Bütün bu iyi niyetimizi ortaya koyduktan sonra da yanlış anlaşılmasın diyoruz. Biz bu kadar iyi niyetliyiz ama aynı zamanda ülkemizin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki kardeşlerimizin hak, alaka ve menfaatlerini korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz."

Bakan Akar, Kıbrıs’ta barışın ve huzurun hâkim olmasını istediklerini dile getirerek, "Türkiye garantördür. Garantörlük hakkımızı bugüne kadar yerine getirdik, getirmeye devam edeceğiz." dedi.

F-16 BLOK VİPER ALIMI VE MODERNİZASYONU

F-16 Blok Viper alımı ve modernizasyonu konusunda bir sürecin işlediğini ve bunu takip ettiklerini dile getiren Bakan Akar, aynı zamanda ABD ile F-35 konusunda da bir görüşmenin sürdüğünü dile getirdi.

Bakan Akar, F-35 konusunda, gelecek günlerde ABD’de bir toplantı yapılacağını ve bunun hazırlıklarının devam ettiğini belirtti.

Türkiye'ye karşı, bazı dost ve müttefik olarak bilinen ülkelerden yedek parça, bir sistem, bir malzeme, silah, mühimmat alışverişinde açık-kapalı bir gecikmenin bulunduğunu belirten Bakan Akar, şu ifadelere yer verdi:

"Adına ambargo denilmiyor fakat gecikmeler var. Biz bunu muhataplarımıza hatırlatıyoruz. Şunu söylüyoruz: TSK'nın bu şekilde zafiyeti, zayıflatılması, isteklerini alamamasından dolayı aynı zamanda NATO’nun zayıflatılması demek. 2021 yılında hazır kuvvet olarak NATO'nun nöbetini tuttuk. Herhangi bir kriz olsaydı birliklerimiz gidecekti. Bu tür örtülü-kapalı ambargolardan dolayı, herhangi bir şekilde istenilen malzemeyi temin edemiyorsak bu zafiyet doğuracak. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. NATO'ya karşı 70 yıldan beri sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirmiş bir orduyuz, ülkeyiz. Hâl böyleyken siz şimdi NATO’da müttefikiz diyorsunuz fakat diğer yandan da ihtiyaçlarımızı parası mukabilinde vermiyorsunuz."

S-400 KONUSU BİR TERCİH DEĞİL, ZORUNLULUK

S-400 konusunun bir tercih değil, zorunluluk olarak ortaya çıkan bir tedarik çalışması olduğunu ifade eden Bakan Akar, "Herhangi bir saldırı, tehdit olmazsa kimseye zararı olmayan bir sistem bu. Önceliğimiz ülkemizin, 84 milyonun güvenliği. Müttefiklerimizin vermediğini Rusya'dan temin ettiğimiz bir sistem." şeklinde konuştu.

Bakan Akar, S-400 konusunda makul ve mantıklı çözümler bulunabileceğini, Türkiye’nin bu konuda haklı olduğunu sözlerine ekledi.

ABD’Lİ MÜTTEFİKLERİMİZİN BİR AN ÖNCE DOĞRU KARAR VERMELERİNİ BEKLİYORUZ

Türkiye'nin ABD ile en önemli probleminin YPG/PKK olduğunu dile getiren Bakan Akar, "Bu artık açık ve net, PKK'nın sözde elebaşları tarafından da ifade edilmiştir ki, YPG'nin PKK’dan farkı yoktur; YPG, PKK'nın Suriye'deki teröristleridir. Hâl böyleyken ABD gibi bir müttefikimizin bunları desteklemesi, müttefiklik ruhuna son derece aykırı.

Bu konuda ABD'li müttefiklerimizin bir an önce doğru karar vermelerini bekliyoruz." dedi.

2021’DE 94 TATBİKAT

Operasyonların yanında tatbikatları da sürdürdüklerini vurgulayan Bakan Akar, "2021’de 94 tatbikat yaptık. Bunun 17’sini kendi içimizde yaptık. Tatbikatların 25’i özel, 29’u davet üzerine yapıldı, 23’ü de NATO tatbikatları" ifadesine yer verdi.

Deniz Kuvvetlerinin yıllık ortalama seyir süresinin 200 bin saat olduğunu belirten Bakan Akar, bunun yüksek bir performans olduğunu kaydetti. Geçmişe nazaran yüzde 94 oranında seyir süresinin arttığını ifade eden Bakan Akar, “Bu çok önemli bir şey. 182 gün karaya çıkmadan, fedakârlık yaparak görevlerini yerine getiren arkadaşlarımız" diye konuştu.

Bakan Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığında da 2021’de operasyonel anlamda hiçbir sıkıntının yaşanmadığını vurguladı.

SAVUNMA SANAYİSİNDE YÜZDE 80’LERE VARAN MİLLÎLİK VE YERLİLİK ORANI SAĞLANDI

Savunma sanayisinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvik ve desteğiyle yoğun bir sanayileşme çalışmasının olduğunu dile getiren Bakan Akar, şöyle devam etti:

"Savunma sanayisinde çok ciddi mesafeler katettik. Bu mesafeler için de kamu, vakıf ve özel şirketlerimizle üniversitelerimiz birbirleriyle uyumlu bir şekilde ellerinden gelen desteği sağladılar. Yüzde 80’lere varan bir millîlik ve yerlilik oranı sağlandı."

Makine ve Kimya Endüstrisinin yıllarca yavaşladığı konusunda eleştirildiğini söyleyen Bakan Akar, kurumun daha dinamik, daha güçlü ve rekabetçi olabilmesi için anonim şirket hâline dönüştüğünü anımsattı.

Bakan Akar, savunma sanayi alanında yürütülen çalışmalarla hayata geçirilen projelere ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Savunma sanayi ile genel sanayi alanındaki çalışmalarımız, iş adamlarımızın, kurumlarımızın çalışmaları inşallah çok önemli noktalara gelecek. Büyük bir heyecan ve inanç var. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, desteği ve teşvikiyle büyük bir hızla ilerliyoruz. İnşallah, artık bizim temel savunma ve güvenlik ihtiyaçlarımızı karşılayacak silah, araç gereçleri kendimiz yapabilecek noktaya geleceğiz."

15 TEMMUZ’DAN BUGÜNE KADAR 24 BİN 230 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

FETÖ ile mücadele konusunda da değerlendirmede bulunan Bakan Akar, şöyle konuştu:

"Bütüncül bir yaklaşımla, yasalar ve mevzuat çerçevesinde yeni bilgi, belge geldikçe istihbarat kurumlarımızla, savcılıklarımızla, komutan arkadaşlarımızın kendi komutanlık bilgileriyle yakından takip edilmekte, yerinde ve zamanında gerekli işlemler yapılmaktadır. 15 Temmuz'dan bugüne kadar 24 bin 230 kişi ihraç edilmiştir."

PERSONEL TEMİNİ  

Personel temin çalışmalarının da devam ettiğini bildiren Bakan Akar, "Birtakım eleştiriler sonunda mülakatlarda, ilanda, seçimde; bunların hepsinin giderilmesi için her türlü çabayı gösterdik, tedbiri aldık. Hâlâ herhangi bir şekilde bilgi, eleştiri varsa bunları da memnuniyetle almaya hazırız. Personel ve askerî öğrenci alımıyla ilgili bazı gerçekler bilinmiyor. Kusura bakmayın, bazı eleştiriler çok afaki oluyor. Çünkü bu işçilerin alımı İŞKUR, ÖSYM tarafından yapılıyor. Dolayısıyla buradaki somut bilgilere aykırı maalesef bazı ifadeler kullanılıyor, doğru değil." açıklamasını yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yoğun bir mesai içerisinde olduğunu belirten Bakan Akar, "Bu arkadaşlarımızın özlük haklarının istenilen düzeyde olması için ne lazımsa her türlü girişimde bulunduk, bulunmaya devam ediyoruz." dedi.

BEDELLİ ASKERLİK

26 Haziran 2019'da başlayan yeni askerlik sistemi konusunda da değerlendirme yapan Bakan Akar, bu sistemde erlerin de general olabildiğini anımsattı.

Yeni askerlik sisteminin, 1927'den itibaren 2019'a kadar değişen ve gelişen şartlar, ihtiyaçlar çerçevesinde düzenlemeler yapılarak geldiğini ve sistematiğinin bozulduğunu anlatan Bakan Akar, yeni sisteminin yoğun çalışmaların ardından belli olduğunu ve bir sistem hâline geldiğini kaydetti.

Bedelli askerlik ücretinin nasıl belirlendiğini de anlatan Bakan Akar, 6 asteğmen maaşının kıstas alındığını, bu maaş yükseldiğinde bedelli askerlik ücretinin de yükseleceğini ifade etti.

Söz konusu sistemle, hem silahlı kuvvetlerin hem de gençlerin ihtiyacının karşılandığını belirten Bakan Akar, yoklama kaçağı konusunda da ciddi azalmaların olduğunu ifade etti.

Bakan Akar, "Bedelli askerliğin sürekli hâle gelmesi belirsizliğin ortadan kalkmasında gerçekten çok önemli. Bedelli askerlik başvurularında 2021 yılında yüzde 57 artış oldu. Bedelli askerlik ücreti de son belirlemelere göre 55 bin 194 lira. Niye? Asteğmen maaşı yükseldi." dedi.

Bakan Akar, altı aylık askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, bu hizmetini 12 ay olarak gerçekleştirmek isteyen bir Mehmetçiğin maaşının 4.250 lira, yedek astsubayın maaşının 8 bin 500 lira, astsubayın maaşının da 9 bin lira olduğunu kaydetti.

Bakan Akar, modern ordularda da uygulanan bu sistem kapsamında er olarak girenlerden 6’sının subay, 41’inin astsubay, 480’inin uzman erbaş ve 1.845’inin sözleşmeli er olduğunu da açıkladı.

GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLADI

Millî Savunuma Bakanı Hulusi Akar, gazetecilerin gündeme dair sorularını da cevapladı. Öncelikle Kazakistan'da yaşananlara ilişkin değerlendirmesi sorulan Bakan Akar, şunları söyledi:

"Dostumuz Kazakistan ile tarihî, kültürel ilişkilerimiz; askerî eğitim iş birliği dâhil olumlu münasebetlerimiz var. Çalışmalarımız devam ediyor. Son gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kazakistan bizim önemli bir müttefikimiz. Bir an önce Kazakistan'a huzurun gelmesi, nizamın hâkim olması isteğimiz. Bizim inancımız Kazakistan, oradaki kardeşlerimiz kendi imkân ve kabiliyetleriyle oradaki bütün zorlukları aşacaktır. Biz Kazakistan'ın her zaman olduğu gibi bugün de yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız her türlü bilgi ve tecrübe paylaşımına hazırız şeklinde açıklamada bulundu. Bu bizim için talimattır. Herhangi bir talep geldiğinde, istek olduğunda, bize emir, talimat verildiğinde biz de Kazakistanlı kardeşlerimize her türlü yardımı yapmaya, elimizden gelen desteği sağlamaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz."

Mısır ve Suudi Arabistan'ın son dönemde Yunanistan ile yakınlaştığı belirtilerek değerlendirmesi sorulan Bakan Akar, "Gelişmeleri objektif ve soğukkanlı izlememiz; dikkatli, hassas olmamız lazım. Olayları kendi sınırları içinde tutmamız lazım. Ortaya bilinçli şekilde pompalanan bilgiler doğrultusunda baktığımızda olaylar bizi farklı yerlere götürüyor. Burada herhangi bir endişeye gerek yok. Bütün ilgili kurumlar, kuruluşlar, bakanlıklar çalışmalarını sürdürüyor. BAE ile geldiğimiz nokta belli. Önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan, Mısır ne olur hep beraber göreceğiz. Dolayısıyla herkes yerini alacak." yanıtını verdi.

Pakistan'ın ATAK helikopteri almaktan vazgeçtiği iddiaları sorulan Bakan Akar, "Resmî makamlarla yaptığımız görüşmelerde bu iddiaların kesinlikle gerçek olmadığını belirttiler. Pakistan yetkilileri de haberin gerçeği yansıtmadığına ilişkin açıklama yaptı." dedi.

TEENNİ İLE HAREKET ÖNEMLİ

NATO ve Rusya arasında yapılması planlanan toplantılara yönelik Türkiye'nin değerlendirmesi sorulan Bakan Akar, şunları kaydetti:

"Şu anda kriz biraz irtifa aldı, yükseldi ama bu konu yıllardan beri var. Burada bir Kırım var, Ukrayna var, Donbass var, bir işgal var. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere birçok kez Kırım'ın ilhakını tanımadığımızı belirttik. Donbass'a yönelik tartışmalar var. Biz dost ve müttefik ülkelerle, muhataplarımızla zaten bunları konuştuk, görüşüyoruz. Başlangıçtan beri bizim ortaya koyduğumuz vizyon: Biz barıştan, görüşmeler yoluyla problemlerin çözümünden yanayız. Gerilimi artırmayalım, herhangi bir şekilde provokatif davranışlardan veya provokatif olarak anlaşılacak davranışlardan uzak duralım. Karadeniz'de bir statüko var, Montrö var bunu bozmayalım, bu konuda bir tarafta Karadeniz'de kıyısı olan ülkeleri sükûnete davet ederken diğer taraftan da Montrö'ye uymaları konusunda NATO ülkeleri başta olmak üzere diğer dost ve müttefik ülkelerle biz gerekli görüşmeyi, konuşmayı yapıyoruz. Politikamız, açık ve net. Bu konuda samimiyiz. Herhangi ani bir hareket, rutin olmayan bir hareketle birlikte bazı olaylar zincirinin başlangıcı olabilir. Bu da birtakım sıkıntılara sebebiyet verebilir. O nedenle teenniyle hareket etmenin çok önemli olduğunu muhataplarımıza tekrar tekrar söylüyoruz."

Ukrayna’ya İHA/SİHA satışına yönelik soru üzerine de Bakan Akar, “Özel bir şirketin Ukrayna ile yaptığı çalışmalar.” diye konuştu.

BİR GERÇEĞİ İFADE ETTİK

“Türkiye'ye 1.950 metre mesafedeki Meis Adası'na ilişkin ‘Harp Okulu öğrencisinin yüzme standardı 2 bin metre. Yani yüzerek giderler’ ifadesini kullanmıştınız. Bu sözleriniz Yunanistan’da yankı uyandırdı, değerlendirmeniz nedir?” denilmesi üzerine Bakan Akar, şöyle konuştu:

“Bakanlık’ta kendi içimizdeki bir toplantıda 10 kilometrekarelik Meis, Yunanistan’a 600 kilometre, Türkiye’ye ise 1.950 metre uzaklıkta. Buraya 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı istiyorlar. Bizim Harp okulundaki yüzme standardımız 2 bin metre. Bu kadar yakın manasında bir ifade kullandık. Orada bir gerçeği ifade ettik.”

Yunanistan’ın 6 mil kara sularını 12 mile çıkarma talebine değinen Bakan Akar, şunları söyledi:

“Bunu 12 mile çıkarırsanız biz buradan uluslararası sulara çıkarken izin isteyeceğiz yani? Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa. 6 mil yapmışsın öyle veya böyle, hâline şükret otur oturduğun yerde. Bizim söylediğimiz şey barış, huzur olsun, bu şartlarda iki taraf zenginliklerden istifade etsin, Türk halkı da Yunan halkı da mutlu, müreffeh yaşasın. Bunu söylemek herhangi bir zafiyet olmadığı gibi, hakkımızı, hukukumuzu koruruz demek de bir tehdit değil. ‘12 milin zamanıdır’ gibi yanlış bir hesap yapmasınlar. Çünkü bu yanlış hesabı başkaları da yaptı, ‘15 Temmuz’dan sonra bu ordu bir şey yapamaz dediler’ bu ordu bir ay sonra Fırat Kalkanı Harekâtı’nı icra etti ve 4 bin DEAŞ mensubunu göğüs göğüse mücadele ile etkisiz hâle getirdi. Dolayısıyla bu konuda herhangi bir şekilde bizi test etmesinler, böyle bir maceraya girişmesinler. Böyle bir hata yapmazlar inşallah.”

YERİ GELDİĞİNDE GEREKEN YAPILIYOR

Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye yönelik saldırıların devam etmesi durumunda Cumhurbaşkanımız Erdoğan, ‘Gereğinin yapılacağını’ söylemişti. Sınır ötesi operasyon gündemde mi? sorusuna yönelik Bakan Akar, “Gerek Irak gerek Suriye’de olsun bizim bir misyonumuz, vazifemiz var. Nedir o? Sınırlarımızın, vatandaşımızın güvenliği. Onun için yapılması gereken ne varsa bugüne kadar yaptık, bundan sonra da aynı esaslar dâhilinde uluslararası hukuk çerçevesinde yapmaya devam edeceğiz. Bunların yeri ve zamanı var, durum ve şartlar var. Bununla ilgili her şeyin bir zamanı var, yeri geldiğinde gerekli şey yapılıyor.” dedi.  

Suriye ve Türkiye arasında bir görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmediğine yönelik soruya Bakan Akar, “İlgili bakanlık ve kurumlarımız ülkemizin hak ve menfaatleri için yapılması gereken neyse bunları örtülü, açık yaptılar, yapacaklar. Tarihi, coğrafyası, milletiyle, ordusuyla ekonomisiyle Türkiye büyük bir millet, devlet. Bu manada devlet refleksi neyi gerektiriyorsa bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Kerkük’teki gelişmelere ilişkin soruya Bakan Akar, “Kerkük konusu bizim için çok önemli. Yakından takip ediyoruz. Erbil ve Bağdat ile görüşerek orada kabul edilebilir davranış içinde olmaları konusunda taraflarla temaslarımızı, yakın ilgimizi sürdürüyoruz. Dolayısıyla Kerkük’teki kardeşlerimizin geleceği, güvenliği bakımından herhangi bir olumsuzluk oluşmaması için her türlü gayreti gösteriyoruz.” dedi.

YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

“Dedeağaç’a ABD yığınağı yapıldığına” yönelik haberlere ilişkin değerlendirmesi sorulan Bakan Akar, ABD’nin 2014’ten beri Avrupa güvenliğine katkı için tatbikatlar yaptığını belirtti. Bakan Akar, “Daha önce Baltık üzerinden intikaller yapılıyordu. Daha sonra tatbikatın yönünü bu tarafa kaydırdılar. Bu bir tatbikattan ibaret. Olayları yakından takip ediyoruz. Bu işin bilinen, açıklanan, objektif tarafı bu, tatbikat yapılıyor. Tatbikatın bir parçası olarak Dedeağaç’a birlik getiriyorlar. Bu tür gelişmeleri yakından takip edeceğiz ama her yapılan da bize karşı yapılıyor gibi bir endişeye kapılmayacağız.” yanıtını verdi.

“S-400 konusunun çözümü” nasıl olabilir sorusuna Bakan Akar, şu yanıtı verdi:

“Konuşalım, çözelim diyoruz. Biz S-400’ü niye aldık, gelin size izah edelim diyoruz. S-400 herhangi bir saldırı silahı değil, kimseye tehdit değil. F-35’lerle beraber kullanıldığında birtakım sakıncalar doğuruyorsa gelin görüşelim, onu önleyelim. Gerekirse NATO’yu da çağırın. Bizim görüşlerimiz bu. Burada haklıyız. Biz 84 milyon ve 780 bin kilometrekare vatan topraklarının hava ve füze saldırılarına karşı korumak mecburiyetimiz var, gelin konuşalım, bu işi uzatmayalım, asıl problem konumuz PKK/YPG diyoruz.”

Editör: TE Bilişim