Köprünün geçiş fiyatı ise dudak uçuklatıyor. Vatandaşlar köprüden geçmek için araç başı 120 Türk lirası ödeyecek. 35 dolar + KDV’lik fiyatı ile Osman Gazi Köprüsü, dünyanın en pahalıları arasına girmeye de aday gibi gözüküyor.
Alternatif yollar ise köprü fiyatının oldukça altında kalıyor. Körfez güzergahını kullananların köprüyü ne kadar tercih edecekleri şimdiden tartışma konusu oldu.
Osman Gazi köprüsünden geçmeden İzmir’e gidiş için kullanılabilecek alternatif yoları ve maliyeti hesapladım..
1. YOL : İzmit Körfezi dolaşılarak, İzmit-Yalova-İzmir arası toplam 580 kilometre ve yaklaşık 8 saat sürüyor. Bu yoldan körfezi dolanarak İzmir’e gidiş için yakıt masrafı ortalama 116 TL. tutuyor.
2. YOL: İzmit Körfezi’ni arabalı vapurla geçerek, Darıca arabalı vapurla Yalova-İzmir toplam 480 kilometre ve 6,5 saat sürüyor. Bu yol, 96 TL. yakıt+60 TL. arabalı vapur ücreti olmak üzere 156 TL. maliyet oluşturuyor.
Osman Gazi köprüsünden geçerek, Gebze-Osman Gazi köprüsü-Orhan Gazi-İzmir seyahati ise 470 kilometre ve 4-5 saat sürüyor. 94 TL. yakıt+25 dolar tek geçiş+5 dolar KDV olmak üzere ve doların 3 TL’ den hesaplanması halinde 184 TL. ediyor. Otoban geçiş ücreti ile birlikte 200 TL oluyor.
1,1 milyar dolara mal olan Osman Gazi köprüsünden tek geçiş için 25 dolar+KDV, gidiş dönüş için ise 35 dolar+KDV ücret alınacak.
Köprü geçiş ücreti olan 35 dolar+KDV’nin otomobiller ve diğer araçlar için aynı mı olacak belli değil..
İstanbul'da ikamet ediyorum.Memleketim Balıkesir Bandırma..
Memleketime daha ekonomik olduğu için dizel özel otomobilimle körfezi dolaşarak, Yalova-Bursa üzerinden Bandırma'ya ulaşıyorum..
Ben, bu köprüden araç başı talep edilen 120 Türk lirasını ödeyerek kesinlikle geçiş yapmam..
Fahri Trafik Müfettişi olarak,
" Bu köprüyü 120 liralık rakam makul seviyeye gelene kadar bu fiyattan geçmeyin.." önerisinde bulunuyorum..
Bu rakamlar üzerinden 78 kilometre kazanmak amacıyla bu köprüyü kullanmayalım. Belirli bir zaman zaten geçilmediğinde bu rakamı çekmek durumunda kalacaklardır.,