SAĞLIK

TEİS: Eczacı, eczacıya zorla istihdam ettirilmemeli

Adem YAZICI/ANKARA, () - TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı tarafından Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik'te gerçekleştirilen değişiklikle, yıllık 80 bin reete sayısının veya 3 milyon lira ciroyu aşan eczanelere, ikinci eczacı çalıştırma şartı getirilmesine tepki gösterdi. Saydan, "Eczacı, eczacıya zorla istihdam ettirilmemeli" dedi.
Yönetmeliğe göre, eczaneler tarafından ikinci eczacıların 30 gün içinde işe başlatılacağını ve bu kişilerin il sağlık müdürlüklerine bildirileceğini hatırlatan Nurten Saydan, ikinci eczacının işe başlatılmaması durumunda il sağlık müdürlüklerinin eczacıyı uyararak, 30 gün süre vereceğini hatırlattı. Saydan, "Buna rağmen istihdamı sağlamayan eczacının ruhsatı önce 30 gün askıya alınacak, bu durumun devam etmesi halinde 30 günün sonunda ruhsatı süresiz askıya alınacak" dedi. Bu duruma tepki gösteren Nurten Saydan, "Eczacıların istihdam sorununun çözümü eczacılara yüklenemez" diyerek, sendika olarak Danıştay'da bu konu ile ilgili dava açtık" dedi. Saydan, bir eczanede ikinci eczacının reçete sayısı değerlendirilerek çalıştırılması gerektiğinin altını çizerek, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"Eczanelerimizde başka bir eczacı çalıştırmamız için reçete sayısının fazla olması durumunda ihtiyaç duyulacaktır. Çünkü reçete tutarları çok farklı olabilmektedir. Örneğin 3 liralık reçete olabildiği gibi 300 bin liralık reçete de olabilmektedir. Reçete tutarı yüksek tek reçete için ikinci bir eczacı çalıştırtması mantığı son derece yanlıştır. Sadece artan işsiz eczacı sayısını eczanelerimizde istihdam ettirmek için zorlamadır. 300 bin liralık reçete eczaneye geldiğinde 3 eczacı 3 köşesinden tutarak mı vatandaşa ilaç verecek? Bu durumun mantıklı bir izahı yok. Ama günde 300 reçete veren bir eczanede zaten ikinci eczacıya ihtiyaç duyulacaktır ve çoğu üye meslektaşım tarafından bu yöntem kullanılmaktadır. Örneğin; 300 bin liralık 10 reçete veren üye meslektaşımızın 10 reçete için ikinci eczacı çalıştırmaya zorlanması mantıksız ve hakkaniyetsiz bir tutumdur. Ve bu durumda meslektaşlarımız cezalandırılmaktadır. Eczacı eczacıya istihdam ettirilmektedir" dedi.
İSTİHTAMI ÇÖZMEK DEVLETİN İŞİDİR
TEİS olarak Danıştay'da bu konu ile ilgili dava açıldığını hatırlatan Nurten Saydan, "Eğer bir eczane 3 milyon yıllık ciro yapıyorsa, bunun kaç reçete ile yapıldığına bakılması gerekir. Eğer 80 bin reçete ile yapılmışsa bu eczanede ikinci eczacıya ihtiyaç bulunur. Ama reçete sayısı düşük, reçete tutarı çok yüksek eczanelerde ikinci bir eczacıya gerek bulunmamaktadır. Eczacıların istihdam sorunu eczane eczacılarına yüklenemez. İstihdamı çözmek devletin işidir. Meslek mensuplarının işi değildir. Personele eczacı veya teknisyene ihtiyacı olan eczane sahibi zaten tedbirini alır, bunun için zorlayıcı yasal düzenleme çıkarmaya gerek yoktur. Devlet bu yöntemle eczanelerimizde çalışan eczane teknisyeni ve kalfalarımıza da zarar vermektedir" dedi.
Saydan, ilgili yönetmelikte 'ikinci eczacılara da asgari ücretin üç katından aşağı olmamak üzere taraflarca belirlenecek ücret ödenir' denildiğini hatırlattı. Saydan, "3 tane ikinci eczacı çalıştıracak eczane mecburen çalışanlarını isten çıkartarak eczacı almak zorunda kalabilecektir. Eczanelerimizde her çalışanın ayrı görevi bulunmaktadır" dedi.
2023'TE 8 BİN 100 İŞSİZ ECZACI OLACAK
Eczanelerin işleyişinde sıkıntı yaratacak bu durumun, eczacı kalfalarında iş kaybına ve işsiz kalmasına neden olacağını da hatırlatan Saydan, "Binlerce işsiz, bizlere güvenen çalışanlarımıza ne diyeceğiz? Eczanelerimizin işletme giderleri zaten eczacı karımıza göre çok yükselmiştir. Eczanelerin bu yükü kaldırmasına imkan bulunmamaktadır. Bizleri zora sokan bu uygulamanın iptali için hukuk sistemimize güveniyoruz. Türkiye'deki hiçbir istatistiki veri alınmadan açılmasına izin verilen eczacılık fakültelerinin mezun ettiği ve edeceği eczacıların istihdam sorunu bizlere yüklenemez. Bu yanlış bir yöntemdir. Ülkeler, ülke ihtiyacına göre eczacılık fakültesi açarlar. Son 15 yılda 25 fakülte açılması son derece yanlış bir davranış olmuştur. Bu yanlışın faturası eczacılara kesilemez. 2023 yılında 8 bin 100 işsiz eczacıya eczanelerimizin istihdam kapısı olmaya zorlanması sorunu çözmeyeceği gibi, işsiz eczacı sayısının artmasına neden olacak böyle bir yöntemi tasvip etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

{ "vars": { "account": "G-LN5QQW233W" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }